
Vår hjärna reagerar blixtsnabbt på hot, något som kan vara livsavgörande. Men om den här mekanismen går igång vid konflikter arbetar hjärnan emot oss och det blir svårare att hitta en lösning.
Vår hjärna har en funktion som kan slå ut de andra. Den handlar om överlevnad och att reagera blixtsnabbt på hot, något som kan vara livsavgörande om vi attackeras eller hamnar i livsfara. Men hjärnan kan reagera lika spontant och snabbt i andra stressande situationer, som vid en konflikt. Då kan det hända att vi ser rött direkt.
Vi ska vara tacksamma för hjärnans outtröttliga arbete att skanna av omgivningen och skicka blixtsnabba varningssignaler – mänskligheten skulle knappast ha överlevt annars. Autopiloten kan dock ställa till det. För när hjärnan signalerar rött vill vi agera, snabbt. Är vi under attack så flyr vi eller slår tillbaka. Frågan är bara om inte hjärnan motarbetar oss när det är en konflikt som gett upphov till känslan?
En okänslig autopilot
I stressade situationer kan autopiloten ta över och det är då vi hamnar i en röd loop. I den röda loopen ser vi den andre som en motståndare eller konkurrent och vårt fokus ligger på att vinna, försvara oss eller attackera. Vi tänker kortsiktigt och är inte alls lösningsorienterade. Resonemanget bygger istället på den här sortens logik:
– Jag har rätt
– Du har fel
– Du måste ändra dig
I den gröna loopen söker vi lösningar
I den gröna loopen har vi släppt stressen och tänker istället långsiktigt. Då är vi också beredda att samarbeta för att hitta en lösning. Vi accepterar också att båda måste få fördelar av lösningen och har därför ett öppet förhållningssätt. Det innebär att vi strävar efter att förstå den andre och göra oss själva förstådda. Ett sådant samtal kan se ut så här:
– Har jag förstått rätt …?
– Jag tänker/vill …
– Vad säger du om …?
En konflikt kan löna sig i längden
I de allra flesta relationer uppstår konflikter av olika slag. Kan vi hantera dem i den gröna loopen så stärks relationen istället för att försvagas och samarbetet blir bättre. Har du egna erfarenheter från det här? När brukar den röda autopiloten slå på hos dig och dina kollegor? Vad kan du göra för att hamna i en grön loop nästa gång?